Hvad skal jeg fodre min hund? Dette er et spørgsmål, de fleste mennesker er bekymrede over, når de køber deres første hund, men det er også noget, der kræver en vis fleksibilitet.

En hunds kost skal være nærende og velafbalanceret, da en dårlig kost kan have en dyb indvirkning på din hunds helbred og også være årsag til adfærdsproblemer.

Der er beviser, der beviser, at det kan have en skadelig effekt på deres sundhed og tænder at give børn for mange sukkerholdige fødevarer og sodavand. Jeg kan selv huske, at jeg som barn blev utrolig hyper efter at have drukket en dåse sukkerholdig drik og desværre kan dette også have en lignende effekt på vores hunde.

Også fødevarer fyldt med understandard kød, farvestoffer og sukker kan forårsage uønsket adfærd hos din hund, så det er vigtigt at være opmærksom på, hvad du fodrer den med. En sundere kost kan betyde færre ture til dyrlægen, længere levetid for din hund og mindre belastning af lommen.

Der er mange forskellige typer hundefoder på tilbud, og det bliver stadig sværere at vide, hvilket man skal vælge. Der er de store mærkenavne, der annonceres på tv, nogle usædvanlige, som du kun hører om gennem venner og familie, dem, der er til salg i din lokale dyrehandel og anbefalinger fra din hunds dyrlæge.

Da hunde gennemgår mange stadier i deres liv, skal du købe foder, der passer til deres vækst (hvalpe), voksenpleje, drægtighed/diegivning og senior (ældre hunde). Visse fødevarer kan bruges i hele din hunds liv, men læs venligst alle etiketter omhyggeligt. Og sidst men ikke mindst, tag hensyn til dit kæledyrs livsstil, eventuelle medicinske tilstande, de måtte have og deres miljø.

Et andet spørgsmål, der ofte bliver stillet, er ‘Skal jeg fodre tør- eller vådfoder?’ Det enkle svar er, hvad der virker for dig og din hund, men der er nogle grundlæggende principper, som vi alle bør være opmærksomme på, når vi vælger foderet til vores bedste ven, da de også kan have en direkte indflydelse på sundhed og adfærd.

Nu vil jeg gøre det klart, at jeg ikke udgiver mig for at være ekspert i hundepleje eller har studeret ernæring i nogen særlig grad. Det er kun ved at passe min egen hund, Lucy, at jeg er blevet tvunget til at tage fat på bekymringer over hendes fødeindtagelse og den effekt, som visse fødevarer havde på hendes adfærd.

Jeg mødte Lucy første gang på Evesham Greyhound and Lurcher Rescue center. Efter en række besøg fik jeg lov til at adoptere hende. Jeg aner ikke, hvor længe hun har levet på gaden, men hvad jeg ved er, at hun er en frygtelig skurvogn. At skulle klare sig selv i nogen tid havde indflydelse på, hvordan hun opførte sig.

Lucy er i den unikke position at være fuldstændig madbesat, men ekstremt nøjeregnende. De utallige gange har jeg kærligt tilberedt mad, lagt den fra sig og set hende gå rundt om den, inden jeg gik væk og derefter satte mig ved køkkendøren med det udtryk af ‘”Så hvad har du ellers til mig?”

Jeg har altid været god til at lade maden ligge i 5 minutter og så tage den væk, hvis hun ikke har spist den. Jeg ville uvægerligt ende med at smide det meste i skraldespanden. Dette plejede at frustrere mig, da maden var af høj kvalitet og £50 pr. pose!

Jeg har altid været god med Lucy, idet jeg aldrig har givet hende rester af bordet eller noget “menneskeligt” mad, men hendes vedholdenhed til at vente på noget andet – spild af tid der – ville altid få overhånd. Jeg har nu fundet en mad, som hun faktisk bliver begejstret for og altid er færdig inden for 30 sekunder!

For mange år siden blev hunde fodret med vådfoder, hvilket er mad, du ville få i en dåse eller pakke. I dag handler det om at fodre med tørret foder eller en kombination af våd og tørret mad. Nogle mennesker fodrer også deres hunde med en BARF-diæt, som står for Biologically Appropriate Raw Food. Dette er ben (ikke kogte), råt kød og grøntsager osv.

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at huske, at når du vælger dit hundefoder, skal du læse ingrediensetiketten på bagsiden af pakken.

Ingredienser er listet i rækkefølge efter højeste til laveste mængde. Så hvis du for eksempel ser den første ingrediens opført som hvede, ved du, at maden overvejende består af hvede. Jeg synes ikke, at hunde burde spise hvede, da nogle kan udvikle allergi på nogenlunde samme måde, som mennesker gør, og hvornår ville en hund nogensinde vælge en tallerken hvede frem for en bøf?

Du skal se rent kød opført som den første ingrediens, såsom lam, kylling, oksekød, hvid fisk eller laks. Undgå kødmåltider eller kødbiprodukter.

Vi ser ofte lister over ingredienser, der begynder med kødmåltider eller kødbiprodukter. Nu er kød eller animalske biprodukter de dele af slagtede dyr, der ikke inkluderer kød.

Sørg for, at det foder, du vælger til din hund, ikke indeholder sukker. Hunde har ikke brug for sukker i deres mad. Tilsætningen af sukker er udelukkende blevet tilsat for at gøre maden mere appetitlig, men vil ikke gøre noget for din hund, andet end muligvis at gøre den hyper og overvægtig og kan fremme problemer senere i livet. Tilsætningsstoffer og konserveringsmidler er også et nej.

Nogle mærker kan godt lide at tilføje farve til deres mad for at få dem til at se mere tiltalende ud, igen gør disse ikke noget andet end muligvis at gøre hunden overaktiv og kan endda være kræftfremkaldende.

Hvis vi direkte sammenligner to forskellige mærker af hundefoder, kan vi ganske tydeligt se, hvor meget de adskiller sig. Jeg vil ikke sige, hvad mærkerne er, men det vil illustrere de pointer, jeg gør ovenfor. Husk de første par ingredienser udgør størstedelen af maden, og procenterne er også vigtige.

Hvis du ser på de første par ingredienser i den første liste nedenfor, vil du se, at vi har korn (ovenfor) sammenlignet med udbenet kylling (nedenfor); kød og animalske produkter sammenlignet med dehydreret kylling og udbenet laks. Længere nede kan du se, at maden på toppen er tilsat sukkerarter og EF-tilsætningsstoffer, hvorimod der ikke er nævnt sukkerarter, tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler i listen længere nede. Jeg ved, hvilken jeg helst vil fodre min hund.

Almindelige hundefodermærker

Korn, kød og animalske biprodukter (minimum 4 % fersk kød i den bløde fugtige kerne, minimum 4 % oksekød i de naturlige og brune kerner); vegetabilske proteinekstrakter; olier og fedtstoffer; derivater af vegetabilsk oprindelse (0,5 % roemasse i de naturlige og brune kerner); en række sukkerarter; mineraler; grøntsager (minimum 4% grøntsager i de grønne og gule kerner). Med antioxidanter, farvet med og konserveret med EC tilsætningsstoffer.

Det er altid en god idé at prøve at bruge det foder efter eget valg i seks til otte uger for at se, hvordan det påvirker din hund. De ting, du skal være opmærksom på, er en skinnende pels og et kæledyr, der ser sundt ud. Hvis hunden producerer en stor mængde afføring eller udvikler diarré, kan den have problemer med at fordøje maden. Hvis din hund har hud-, øre-, led- eller andre problemer, så prøv et andet foder for at se, om der er en sammenhæng

Naturlige kød-, fisk- og vegetabilske ingredienser er naturligvis gode, og hvede, sukkerarter, farvestoffer og tilsætningsstoffer er dårlige. Jeg har lige ridset overfladen her, men jeg håber, at jeg har givet dig nogle ting at tænke over og i det mindste få dig til at se lidt mere omhyggeligt på den mad, du fodrer.

By Olivia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *