Er zijn vandaag 4 verschillende soorten geothermische warmtepompen beschikbaar.

Elk heeft een andere manier om verbinding te maken met het verwarmingsdistributiesysteem in uw huis of gebouw. Sommige typen zijn efficiรซnter dan andere bij het leveren van ruimteconditionering aan het gebouw, maar dat is een eigenschap van de distributie.

Al deze GSHP-types halen nog steeds hun energie uit de aardlus, die de geabsorbeerde warmte overbrengt naar de interne koelmiddellus. Het is wat er daarna met de warmte gebeurt, dat maakt het verschil tussen de typen.

De vier verschillende typen aardwarmtepompen zijn water-lucht-, water-water-, combi- en splitwarmtepompen.

Water naar Lucht
De eerste en waarschijnlijk meest gebruikte geothermische warmtepomp is de water-lucht warmtepomp. Deze warmtepomp deurne wordt gebruikt voor woningen met geforceerde luchtsystemen, en vervangt in principe een traditionele oven. De aardlus brengt geabsorbeerde warmte naar de koelmiddellus (het watergedeelte van “water naar lucht”). Dat koelmiddel wordt vervolgens gecomprimeerd en voor een ventilatorconvector gecirculeerd om via kanaalwerk naar het huis te worden gestuurd (het luchtgedeelte van “water naar lucht”. Dit proces kan ook omgekeerd worden geschakeld om koeling aan een structuur te geven.

Een mogelijk ontwerpprobleem is de dimensionering van het leidingwerk. Omdat geothermische systemen worden beschouwd als warmtebronnen met een lage temperatuur, is er een groter luchtvolume nodig om dezelfde verwarmings- of koelbelasting te leveren. Dit vereist ofwel grotere kanalen om het grotere luchtvolume op te vangen, of een gespecialiseerd geforceerd luchtsysteem met kleine kanalen en hoge snelheid, zoals Unico of SpacePak.

Water naar water
Het tweede type is een water-naar-water of waterzijdig. Dit type werkt hetzelfde als alle andere warmtepompen aan de aardluszijde van het koelmiddel, maar in plaats van het gecomprimeerde en verwarmde koelmiddel naar een ventilatorconvector te sturen, wordt het rechtstreeks overgebracht naar een andere waterlus die door de warmtepomp circuleert, en in de distributie op waterbasis. Deze waterdistributie is meestal stralingswarmte (stralings- en geothermische artikelen), maar kan ook worden gebruikt in combinatie met warm water voor huishoudelijk gebruik of een buitensysteem voor het smelten van sneeuw.

Combinatie
Het derde type is een combo-eenheid. Dit combineert de vorige twee warmtepompen en levert zowel geforceerde lucht als waterdistributie. Dit is perfect in huizen of gebouwen waar beide soorten distributie nodig zijn. Sommige zones kunnen een zeer groot warmteverlies hebben, zoals kamers met grote ramen of in de buurt van een uitgangsdeur die constant open staat, en zullen meer warmte in de ruimte nodig hebben dan alleen straling of alleen geforceerde lucht zou kunnen bieden. Dit is waar een combo-eenheid die beide levert erg handig kan zijn.

Het laatste type pomp op de markt staat bekend als een split warmtepomp. Dit type is in principe hetzelfde als een gewone warmtepomp aan de waterzijde, maar stuurt het koelmiddel in een lange lus naar een externe luchtbehandelaar. Dit maakt het bij grotere klussen gemakkelijker om de geothermische eenheid in de mechanische ruimte te houden met alle lusveldaansluitingen, en toch een luchtbehandelaar te hebben die warmte levert aan een moeilijk bereikbare plaats, zoals de tweede verdieping van een groot huis. Dit zorgt voor meer flexibiliteit in het totale ontwerp van het verwarmingsdistributiesysteem.

By Olivia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *