Prodaja ili kupovina kuće najveća je transakcija u kojoj se većina nas ikada uključila u svoj život. To zaista zahtijeva od vas da donesete mnoge važne odluke tokom procesa. Ljudi ponekad imaju tendenciju da pogreše donoseći ishitrene odluke dok vrše transakciju nekretninama. Iako kupovina ili prodaja kuće može biti korisna i uzbudljiva avantura, ponekad može biti i užurbana i zbunjujuća. To je zato što je mnogima od nas to nepoznato područje. Nismo svi upoznati sa ovim stvarima. Ne znamo koja pitanja da postavimo. Možemo uzeti stvari zdravo za gotovo, oslanjati se na druge kada ne bismo trebali, a ponekad poželimo da smo znali više o procesu koji je uključen.

Da biste riješili ove probleme i mnoge druge situacije koje se mogu pojaviti, možda ćete poželjeti zaposliti licenciranog stručnjaka za nekretnine da djeluje kao vaš agent. Agent za nekretnine je profesionalac licenciran od strane države da vam pomogne da kupite ili prodate svoj dom. Posao agenta je da okupi kupce i prodavce i pomogne im da postignu dogovor. Oni mogu pomoći objema stranama u pregovorima o kupoprodajnom ugovoru prodaja i kupovina i ispunjavanju određenih zakonskih obrazaca ugovora. Agent za nekretnine će također unaprijed objasniti procedure zatvaranja i pobrinuti se da sve što vam je potrebno za zatvaranje bude spremno. Možete raditi sa agentom za nekretnine u transakciji nekretninama na dva načina – kao klijent (koji prodaje nekretninu) ili kao kupac (koji želi kupiti nekretninu).

Bilo da ste klijent ili kupac, očekujete i zaslužujete najbolju uslugu od agenta za nekretnine. Zbog toga zakon zahtijeva od agenata za nekretnine da tretiraju sve strane fer u svakoj transakciji. Zakon takođe predviđa da agenti imaju dodatne obaveze u odnosu na svog klijenta, koje se nazivaju fiducijarne dužnosti.

Osim toga, kada potpišete ugovor o listingu ili ugovor o posredovanju kupca postajete klijent brokera navedenog u ugovoru. Broker vam duguje dodatne obaveze na nivou klijenta kao što su lojalnost, otkrivanje i poslušnost. Postoje zakoni koji regulišu licenciranje i ponašanje agenata za nekretnine. Ovi zakoni zabranjuju neetičke prakse kao što su nedovoljno citiranje, pretjerano citiranje i lažno licitiranje.

Kupovina ili prodaja nekretnine je velika, stalna finansijska obaveza, tako da bi kupci i prodavci trebali provesti neko vrijeme radeći na tome šta im je potrebno i što mogu priuštiti. Zapošljavanje kvalifikovanog agenta za nekretnine jedno je od tradicionalnih rješenja.

Christine je stručnjak za internet marketing sa iskustvom u različitim industrijama, tj. nekretnine, finansije, dizajn, poslovanje i još mnogo toga.

By Olivia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *